pathterminuspages/brkmnd.dk/aboutcontactabout me

Et essay om skilte

09.01.2015

Gå til kilder

Jeg har altid haft en fascination af skilte, hvorfor ved jeg ikke. Måske minder de mig om min første kæreste, måske en hund vi engang havde. Måske er grunden ikke så vigtig. Det vigtige er at udnytte sin fascination når nu man har en.
Hovedreglen er jo at ved du noget om noget, burde du nok forsøge at tjene penge på det. Jeg ved egentligt ikke noget om skilte, men det kan jeg jo lære for så derefter at tjene penge. Problemet med indtjening er at en sådan skal modregnes min overførelsesindkomst hvilket tager tid at sætte sig ind i, tid jeg kunne bruge på at studere skilte. Penge og skilte hænger altså ikke sammen. Istedet skriver jeg da bare om dem og tager billeder af dem, på den måde er mit essay gratis tidsfordriv for dig samt det skaber fokus i min hobby for mig.

Jeg har lært i skolen at for at skrive en opgave skal man først lave en problemformulering. Da et essay sikkert minder om en opgave, er her for god ordens skyld en problemformulering:

  1. Hvad er skiltets historie?
  2. Hvad har skiltet af betydning for det senmorderne samfund?
  3. Kan vi i dagens danmark undvære skilte?

Den lader vi lige stå lidt.

Et skilt der nok er blevet kørt ned nogle gange, derfor den skæve vinkel. Jeg ved ikke hvad der skal bygges, men bygges skal der jo nok

1. Skiltets historie

Skilte og brugen af dem kendes tilbage fra antikkens Egyptere, Grækere og Romere. Skiltene blev dengang lavet i sten eller terrakotta - de blev brugt til at signalere handel og/eller pengeudlån. Kristne kors er åbenbart* også et eksempel på et skilt, et skilt er et symbol, derfor er hulemalerier vel også skilte, altså har skilte nok altid eksisteret. I 1300-tallets England var skilte påbudt værtshusejere så det var nemmere for myndighederne at finde dem og kontrollere kvaliteten af det øl der blev brygget.

I løbet af at byerne blev større og mere komplicerede, måtte folk bruge mere- eller bedre forklarende skilte. I samme i løbet af udviklede skiltebrugerne skilteteknikken i form af lys til deres skilte så de kunne ses i mørke - tænk bordel. Senere kom neon til skiltene.
I det moderne samfund begyndte flere og flere at kunne læse, derfor kom der også flere skilte, mange flere, med skrift som feks gadenavnsskilte og den slags. Skiltene har dog ændret sig igennem det senmoderne samfund fordi de skal kunne forstås internationalt, den nyere tids skilte bliver i højere grad trykt med symboler, ligesom de første skilte, fremfor skrift.

Et truckskilt af typen "Pas på"

2. Hvad har skiltet af betydning for det senmoderne samfund?
Rimelig meget.

3. Kan vi i dagens danmark undvære skilte?
Nej.

Vejarbejde med skilt henvendt til fodgængere

Skilte er mest brugt i trafik. Det giver mening. De fleste af de billeder jeg har taget, er af vejarbejde, og veje er jo trafik. Nogle er industrielle hvilket også er en slags trafik.
Af trafikskilte eller færdselstavler, som de hedder, skælner man, og det gør man blandt andet mellem advarselsetavler, de trekantede med rød kant, og forbudstavler, de runde der fortæller dig hvor stærkt du må køre. Påbudstavler er også runde og blå og fortæller at der kommer fodgængere eller heste eller den slags. Oplysningtavler fortæller noget om retninger.

Elektrisk spænding i Jylland

De mere interessante skilte er nok de mere internationale, de mere symbolske. En mand med udfoldede arme og spredte ben betyder lokum for mænd, det sammen gælder et skilt med en dame hvis køn genkendes på en nederdel - lokum, bare for kvinder. Det er forståeligt for det meste af verden. Et billede af en cykel har nok noget med cykelsti at gøre, et billede af en elg ved en vej betyder nok at vi skal passe på ikke at køre ind i den osv. Symbolik i forbindelse med skilte er forbundet med vores fornuft eller logik - eller det faktum at vi er vokset op med og opdraget til at kunne forstå skilte hvilket så har med empiri at gøre. Skilte er på den måde ret filosofiske, og hvis man ikke anerkender det, men istedet accelerer hver gang der vises skilte med små børn der spiller bold, ender man nok i fængsel.

De leverer varen. Læg mærke til baggrunden

Symbolik og mig vi er sådan her: \/, og det er vi fordi symbolik er træls når man skriver feks digte, og det er den fordi symbolik som sådan ikke har noget med en tekst at gøre. Hvis jeg nu skriver: "Jeg spiser et syrligt æble" i mit nyeste digt, er jeg ikke nødvendigvis religiøs og i færd med at beskrive syndefaldet for dig. Men det vil symbolikken gerne lokke dig til at tro at jeg er, derfor er symbolik og mig sådan her: \/. Det er bare noget rod når nu jeg har skrevet et digt og skal i Rema for at skaffe en sæk kartofler, for så vil symbolikken gerne lokke mig til at tro at jeg bliver kørt ned hvis jeg går over for rødt. Måske er symbolik og mig sådan her: | |.

Skt. Jacobsruten er en rute for cykler

Fornuft og mig vi er sådan her: <3 - men det er jo også noget rod, for er <3 ikke et symbol? og skal der ikke to til kærlighed? For hvad så med fornuftens søster, hun står der ude i regnen kun iført gummistøvler, Pragmathilda?
Nej, måske er det bedre hvis jeg skriver med Logise og Pragmathilda og så ellers lader være med at prøveskyde min salonriffel i områder med legende børn og fodgængere. Fornuft og symbolik forenet.

Problemformulering konkluderet.

Kilder (* er beskrevet i den eneste kilde jeg har brugt, nemlig opslaget "Skilt" på wikipedia):

- Wikipedia.Org : Skilt